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Page de couverture de Digesting Food Studies

Digesting Food Studies

Digesting Food Studies

Auteur(s): Canadian Food Studies/La Revue canadienne des études sur l'alimentation
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À propos de cet audio

Digesting Food Studies is a podcast that helps break down research on food systems into manageable portions. It’s for listeners who are learning and teaching about food studies, for those working in fields and factories, and for people in policy and politics, making the rules that govern and guide us. From food justice to sustainability to intercultural identity, from the technologies of agriculture to the relationships embedded in Indigenous foodways, each episode helps digest one big idea. As a tool for teaching, a guide for new researchers, or inspiration for practitioners and activists, Digesting Food Studies bridges the gap between academese and everyday eating.

This podcast is supported in part by the Social Sciences and Humanities Research Council of Canada, Lakehead University, and the Canadian Association for Food Studies.

Concentré d’études sur l’alimentation est un podcast qui vous aide à absorber la recherche sur les systèmes alimentaires une bouchée à la fois. Il s'adresse aux personnes qui apprennent et enseignent les études sur l'alimentation, à celles qui travaillent dans les champs et les usines, ainsi qu'aux personnes qui travaillent dans le domaine de la politique. De la justice alimentaire à la durabilité en passant par l'identité interculturelle, les technologies agricoles et la relationalité inhérente dans la connaissance autochtone, chaque épisode vous aidera à intégrer une grande idée. Outil d'enseignement, guide pour les nouveaux chercheurs ou source d'inspiration pour les praticiens et les activistes, Concentré d’études sur l’alimentation comble l’écart entre le monde universitaire et l’acte de manger.

Pour accéder aux notes sur les émissions ainsi que les transcriptions des épisodes traduites en français, visitez le site web de l’Association canadienne des études sur l’alimentation.

Ce podcast est soutenu en partie par le Conseil de recherches en sciences humaines du Canada, l'Université Lakehead, et l'Association canadienne des études sur l'alimentation.

Canadian Association for Food Studies 2025
Art Nourriture et vin
Épisodes
  • Un-learning and Re-Learning
    Oct 16 2025

    How academics know and learn things is dependent on a myriad of conventions, many of which are coupled to a history of extractivism and colonialist structures. Coming to grips with that—and re-learning relational and reciprocal methods and habits can be challenging. This episode dives into un-learning, starting off with Alexia Moyer’s Amuse Bouche segment on the partial sharing of traditional knowledges. The focus article is Alissa Overend’s and Ronak Rai’s “Un-learning and re-learning: Reflections on relationality, urban berry foraging, and settler research uncertainties” from Vol. 11 No. 2 of Canadian Food Studies.

    Guests:

    Dr. Alexia Moyer is co-Managing Editor of Canadian Food Studies and a founding member of the editorial collective, red line-ligne rouge, based in Montreal.

    Alissa Overend is an associate professor at MacEwan University in Edmonton, learning and teaching about food and nutrition, health and illness, critical disability studies, and intersectional inequality.

    Ronak Rai is a PhD student at the University of Alberta did her master’s studies on the challenges and opportunities that first-generation immigrant therapists face in the context of working with Indigenous clients.

    Annika Walsh is a transdisciplinary food artist and researcher who recently completed a master of science degree in Integrated Studies in Land and Food Systems at UBC.

    Mentioned in this episode:

    - Monkey Beach by Eden Robinson

    - Elements of Indigenous Style

    - Shifting Food Facts by Alissa Overend

    - The Ground Up? podcast

    - AnnikaWalsh.com

    Credits:

    Host/Producer: David Szanto

    Executive Producers: Rachel Engler-Stringer, Laurence Godin, Charles Levkoe, Phil Loring, Kristen Lowitt

    Music: Alex Guz and Evgeny Bardyuzha on Pixabay

    Sound Effects: Aviana_Phoenix, BenKirb, and freesound_community on Pixabay

    Cover art photo: Bonnie McDonald on Pixabay

    #DigestingFoodStudies

    Digesting Food Studies is funded in part by the Social Sciences and Humanities Research Council of Canada, Lakehead University, and the Canadian Association for Food Studies.

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    30 min
  • Les pesticides et la politique
    Sep 25 2025

    (show notes in English)

    Alors que la contestation mondiale contre les herbicides à base de glyphosate s'intensifie et que les politiciens et les entreprises chimiques ajoutent leurs propres pressions concernant l'utilisation des pesticides, il est temps que tout le monde se penche davantage sur notre (sur)utilisation des intrants agricoles. Le terrain est toutefois complexe, comme nous l'expliquent Marie-Hélène Bacon et Laure Gosselin, invitées de cet épisode. Et ça l'est depuis des siècles, comme nous l'aide à comprendre Alexia Moyer dans son segment Amuse-Bouche, qui fait référence à une ressource historique assez révélateur. L'article phare de ce numéro est « Pesticides : Le Talon d'Achille des politiques alimentaires canadiennes et québécoises », tiré du vol. 5, n° 3 de La Revue canadienne des études sur l’alimentation.

    Invités :

    Dr Alexia Moyer est co-administratrice de La Revue canadienne des études sur l’alimentation et membre fondatrice du collectif éditorial red line-ligne rouge, basé à Montréal.

    Marie-Hélène Bacon est chercheuse et coordinatrice au Collectif de recherche écosanté sur les pesticides, les politiques et les alternatives, un groupe interdisciplinaire de chercheurs à l'Université du Québec à Montréal.

    Laure Gosselin est doctorante en sciences politiques à l'Université Laval (au Québec) et à la Technische Universität Dresden (en Allemagne), et chercheuse en systèmes alimentaires au sein du groupe Forum Recherche-Action Alimentaire Montréal au Collège Dawson.

    Mentionné dans cet épisode :

    - CREPPA

    - The Monsanto Papers

    Crédits :

    Animateur/producteur : David Szanto

    Producteurs exécutifs : Rachel Engler-Stringer, Laurence Godin, Charles Levkoe, Phil Loring, Kristen Lowitt

    Musique : Alex Guz et Evgeny Bardyuzha sur Pixabay

    Effets sonores : Aviana_Phoenix, BenKirb, u_jd81cxyq22 et NickyPe sur Pixabay

    Photo : Kath Clark/USC Canada

    #DigestingFoodStudies

    Concentré d’études sur l’alimentation est financé en partie par le Conseil de recherches en sciences humaines du Canada, l'Université Lakehead et l'Association canadienne des études sur l'alimentation.

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    33 min
  • School Food Programs
    Sep 11 2025

    Well-conceived and collectively enacted school food programs can bring numerous, cascading benefits to students, communities, and food environments more broadly. As Federal legislation brings into being such programs across Canada and Indigenous territories, ongoing research and reflection will be needed, as Rachel Engler-Stringer tells us in this episode. Starting things off, though, Alexia Moyer’s Amuse Bouche segment reveals a number of lessons—some more useful than others—from Saskatchewan’s early 1900s school food planning. And in the After Taste, Penelope Stam responds to the focus article, “The case for a Canadian national school food program” from Vol. 5 No. 3 of Canadian Food Studies.

    Guests:

    Dr. Alexia Moyer is co-Managing Editor of Canadian Food Studies and a founding member of the editorial collective, red line-ligne rouge, based in Montreal.

    Rachel Engler-Stringer a professor in Community Health and Epidemiology at the University of Saskatchewan, and a leading expert in school food programs.

    Penelope Stam is an undergraduate student at Western University and a food systems researcher with Food Research-Action Montreal at Dawson College.

    Mentioned in this episode:

    - The Rural School Luncheon by Fannie Twiss (Saskatchewan Department of Education)

    - Canada’s National School Food Program

    Credits:

    Host/Producer: David Szanto

    Executive Producers: Rachel Engler-Stringer, Laurence Godin, Charles Levkoe, Phil Loring, Kristen Lowitt

    Music: Alex Guz and Evgeny Bardyuzha from Pixabay

    Sound Effects: Aviana_Phoenix, BenKirb, and freesound_community from Pixabay; applehillstudios on Pond5

    Cover art photo: Alexia Moyer

    #digestingfoodstudies

    Digesting Food Studies is funded in part by the Social Sciences and Humanities Research Council of Canada, Lakehead University, and the Canadian Association for Food Studies.

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    31 min
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